Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

V tem letnem času je v naravi in na vrtovih že na voljo veliko vrst zelenolistne zelenjave, ki jo lahko zlahka vključite v recept za zelen smuti. Tokrat smo uporabili mlad peteršilj in mlade koprive. Naberete jih lahko praktično povsod, kjer so travniki čisti. Rastejo ob robu gozda, na jasi, ob rekah, na vrtovih in skoraj za vsako hišo. Najbolj prikoprivameren čas za nabiranje kopriv je ravno zdaj, ko so še mlade. O koristnosti uživanja kopriv je pisal že Hipokrat, ki je v eni izmed knjig zapisal, da so ravno mlade koprive spomladi najbolj zdrava hrana, zato je odlično, če jih vključimo v naš jedilnik. Zaradi bogatih hranilnih snovi, si kopriva zagotovo zasluži naziv superhrana.

Koprive so bogat vir železa, magnezija in kalcija. Kalcija vsebujejo kar največ, celo do 5-krat več ga dobimo z uživanjem svežih kopriv kot s pitjem kravjega mleka! Vsebuje skoraj 7% beljakovin, kar je v primerjavi z drugimi vrstami zelenjave zelo veliko. Koprive so tudi bogat vir vitamina C in betakarotena.

Kopriva je rastlina, ki nam da moč, pogum in vitalnost.

Uporaba kopriv v prehrani nam lahko pomaga k boljšemu imunskemu sistemu, zmanjšani utrujenosti, krepitvi jeter, boljši presnovi in zdravo črevesni flori, bolj zdravi krvi na račun koristnih snovi, ki jih vsebuje (predvsem železa), zdravi slabokrvnost. Redna uporaba kopriv lahko pomaga tudi pri blaženju alergij in senenem nahodu. Znana je tudi kot splošni čistilni tonik za naše telo.

pomladni-napitek-mojezdravje

Peteršilj in koprive v kombinaciji s hruško in avokadom pričarata izjemen okus, ki prepriča tudi tiste, ki zelenih smutijev običajno ne bi niti poskusili. Da ne boste mislili, da ima ta smuti pekoč okus zaradi kopriv, prav nasprotno – okus je blag in sladek.

Za pripravo 3 kozarcev smutija potrebujemo:

Sestavine:

  • 1 veliko banano
  • 1 manjše jabolko topaz
  • 1 hruško viljamovko
  • 1 sladko pomarančo
  • polovico zrelega avokada
  • 2,5 dcl kokosove vode
  • 2,5 dcl navadne vode
  • manjši šopek svežega peteršilja (1 pest)
  • vršičke mladih kopriv (2 velike pesti)
  • namočene brusnice ali rozine (otroška pest)

Vsaj bolovico blenderja oziroma mešalnika napolnimo z zelenjem, 3/4 predstavljajo koprive, ostalo peteršilj. Nato dodamo vodo in sadje. Vse sestavine nato 1 minuto mešamo v mešalniku. Če želite, da je smuti bolj gost in nasiten, mu lahko dodate žličko chia ali lanenih semen. Nalijemo v kozarce in okrasimo s trobenticami in listki kopriv ali peteršilja. Dober tek.

Sestavine zadoščajo za 3 velike smoothije po 3 dcl.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja