Košarica

V košarici ni izdelkov.

Sočne jagode z ljubljanskega Jagodnega vrta

Obnavljamo lanskoletni najbolj bran prispevek v tem mesecu, ker vas želimo spomniti, da bodo prve slovenske jagode že v prihodnjih tednih konec maja in v začetku junija že na voljo v ljubljanskem Jagodnem vrtu.

Jagode so med prvimi na seznamu najbolj škropljenih sadežev. Zato je toliko bolj pomembno, da se pred nakupom pozanimamo o tem, kako so bile jagode pridelane.

Odločili smo se raziskati kako kvalitetne jagode lahko kupimo pri nas. Obiskali smo Ljubljansko tržnico, različne trgovine v Ljubljani in okolici, supermarkete, ekološke trgovine in nekaj kmetij. Osredotočili smo se na glavne dejavnike: kakovost, način pridelave, poreklo, okus in ceno.

V  supermarketih in na tržnicah prevladujejo predvsem uvožene konvencionalno pridelane jagode iz Španije.  Prodajajo jih za povprečno od 1-2 € za 500g košarico. Na tržnici boste za podobno košarico jagod odšteli okoli 5 €. Po večini je na tržnici težko prepoznati prave slovenske jagode, če se ne odpravimo na ekološko tržnico. Nekateri prodajalci imajo označeno poreklo, drugi ne, čeprav je po zakonodaji to obvezno.

V specializiranih ekoloških trgovinah lahko najdemo ekološko pridelane jagode, ki so boljšega okusa, ponekod imajo na voljo jagode tudi slovenskega porekla, cena teh pa je za kakšen evro višja.

Večini uvoženih jagod zaradi pomanjkanja sonca ali primernih tal trenutno botruje voden okus. Tudi struktura mesa tega načeloma sočnega sadeža je trda, morda kar preveč hrustljava. Na pravi okus jagod, predvsem iz tujine, bomo morali še počakati. Bi pa izpostavili jagode, ki so v tem času prijetno presenetile. Kot kaže je sorta dovolj močna, da se je uprla muhastemu vremenu. Pozornost pritegnejo predvsem zaradi svoje zmerne velikosti in nelesketajoče obarvanosti, kot smo vajeni za zelenjavo in sadje predvsem iz klasičnih trgovin.

Zaradi snega in izredno slabih vremenskih razmer pri nas letos okoli 1. maja, so slovenske kmetije utrpele kar veliko škode, zato je pridelek tudi toliko manjši in cena slovenskih jagod višja od uvoženih. Če se zavedamo pomena kvalitete in pridelave, je še toliko bolj pomembno, da poiščemo poštenega, slovenskega kmeta, ki nam lahko ponudi kvalitetne jagode.

Kupite jagode kar na nasadu

jagode-vrt4Obiskali smo Jagodni vrt v Ljubljani blizu Tomačevega rondoja pri Žalah in bili pozitivno presenečeni. Poleg nasada jagod imajo v času sezone od 15. maja do 15. junija postavljeno stojnico, kjer lahko kupite sveže nabrane jagode. Imajo 5 sočnih, čvrstih in sladkih sort jagod: Dely, Clery, Lia, Joly in Tecla. Prav vsaka ima svoj specifičen okus kakršnega bi morala imeti vsaka jagoda.

jagode-vrt7

Svežina in sočnost jagod

Na njihovi plantaži se jagode obirajo vsako jutro od 5. ure zjutraj dalje in kupcem vsak dan od 7. ure zjutraj dokler niso razprodane nudijo sveže pravkar obrane jagode. Najstarejša jagoda, ki jo boste kupili pri njih ima le 3 ure od obiranja, najmlajša pa 10 minut, saj jih obirajo sproti in kupcem nudijo resnično svežino in sočnost. Za 500g košarico jagod boste pri njih odšteli 3 €, kar glede na ekološki način pridelave res ni veliko.

Čas od obiranja in s tem svežina jagod sta ključna dejavnika njihove kvalitete, saj po besedah Žana Šude iz Jagodnega vrta vsaka jagoda po 12 urah potemni, izgubi veliko vitaminov in mineralov, izgubi čvrstost, sočnost in kvaliteto. V klasičnih trgovinah tako svežih jagod ne moremo kupiti, saj običajno prepotujejo dolge razdalje in zorijo še na poti.

Kje se nahajajo?

jagode-vrt5

jagode-vrt6

Način pridelave

Razlika med konvencionalno pridelanimi ali ekološkimi jagodami je tudi v količini škropiv, ki jih uporabijo pridelovalci. Na primer jagode iz Italije in Španije povečini rastejo v pesku in ne v zemlji, dodajajo jim umetna gnojila, da dobijo 3-krat večji pridelek, na leto pa jih špricajo povprečno 30-krat. Za razliko od ekoloških jagod, so le-te obdelane največ do 5-krat letno le z ekološkimi sredstvi za zatiranje škodljivcev kot so soda bikarbona in alge. Zato jih lahko pojeste tudi neumite, sploh, če ste jih kupili na nasadu, kjer so bile jagode ravnokar obrane.

Po vseh preizkušenih jagodah, smo se odločili, da jagode iz Jagodnega vrta izpolnijo vse pogoje za zadovoljstvo: kakovost, pridelava, poreklo in cena. Priporočamo.

jagode-vrt1

Za vse, ki niste iz Ljubljane in želite poiskati lokalnega pridelovalca, smo poiskali vir lokalnih kmetij, ki imajo poleg ostalih sezonskih pridelkov v svoji ponudbi tudi jagode. Več o prednostih slovenskih jagod, pa si lahko preberete v prispevku tukaj.

Z vami delimo tudi nekaj okusnih jagodnih sladic. Za recept kliknite spodaj:

Prve jagode pa so vedno najboljše, če jih pojemo kar samostojno 🙂

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja