Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Pred tisočletji so poleg figovih plodov uporabljali tudi njene liste in les. V Starem Egiptu so fige uporabljali kot hrano in zdravilo. Izredno vrednost so jim pripisovali tudi starogrški atleti, ki so jih uporabljali kot vir energije. Fige so sladek in zdrav sadež, poln energije, ki hitro nasitijo naše možgane. Vsebujejo glukozo in fruktozo, ki je hrana za možgane.

Sveže imajo skoraj štirikrat manj kalorij kot suhe fige. Sveže imajo povprečno 80 kcal na 100 g, suhe pa kar 275 g na 100 g.

Pozitivni učinki uživanja fig

Poleg hranilnega učinka imajo tudi mnogo zdravilnih učinkovin: zaradi obilice rudnin pomirjajo, učinkovite so pri težavah s stresom, saj vsebujejo veliko magnezija – sveže ga vsebujejo      20 mg/100 g, suhe pa kar 90 mg/100 g, zato so koristne kadar imamo naporno miselno delo ali smo pod stresom. Odlične so kot malica za otroke, predvsem v tem letnem času, ko je njihova sezona na vrhuncu, šolske obveznosti pa se bodo kmalu začele. Najbolje si jih je privoščiti kar sveže.

Hranilne vrednosti

Fige ali smokve so bogat vir kalcija, železa, kalija, magnezija, fosforja in drugih rudnin. Imajo odlično razmerje med natrijem in kalijem, kar zelo ugodno vpliva na zdravje srca in ožilja. Ugodno razmerje med kalijem in natrijem prispeva tudi k zniževanju krvnega tlaka. Vsebujejo kar 270 mg kalcija, ki varuje kosti pred osteoporozo. Vitamini skupine B, ki jih fige vsebujejo, prispevajo k boljšemu pomnjenju in koncentraciji ter k normalnemu delovanju živčevja ter boljšemu počutju. Vsebujejo tudi vitamina A (32 μg/100 g) in E (2,03 mg/100 g), ki skrbita za lepšo kožo in vid. Fige v obliki maske za kožo naj bi bile odlična pomoč tudi pri zdravljenju aken, zato jih le ponudite vašim najstnikom.

Za zdravo prebavo, plodnost in kožo

Tako sveže kot suhe fige so izredno bogate so z encimi in vlakninami, ki prispevajo k urejeni prebavi, zmanjšujejo napetost v želodcu in blažjo želodčne krče. Odpravljajo zaprtje, čistijo sečne poti ter koristijo jetrom in žolčniku. Z nekaj svežimi figami na dan si lahko pomagamo pri zaprtju, pri težavah s hemoroidi, kašlju, vnetem grlu, menstrualnih krčih in ohranjanju spomina. Ker fige čistijo sečne poti in kri, so koristne tudi v prehrani­­ moških, ki imajo težave s plodnostjo. Japonske študije so pokazale odlične rezultate pri zmanjševanju tveganja za rakom na prostati. Pri tem naj bi pomagal figov izvleček. Hkrati naj bi pomagale tudi pri krčenju tumorjev in pri odvajanju vode iz telesa.

Visoka vsebnost vlaknin v figah, upočasni prebavo sladkorjev in njihovo absorpcijo v krvni obtok. Že nekaj fig nam bo dalo hiter občutek sitosti. Manjšo količino fig lahko pojedo tudi sladkorni bolniki. Zanje so boljše sveže kot suhe.

Odličen nadomestek za mlečne izdelke

Fige so bogat vir kalcija, zato lahko z njimi z lahkoto in veliko bolj zdravo nadomestite mlečni vir kalcija, ki skrbi tudi za trde ter močne kosti.

Za miren spanec

Fige vsebujejo triptofan, aminokislino, ki pomaga pri nespečnosti, depresiji in motnjah spanja.

Sezona

Sezona fig je dvakrat na leto: začetek julija in od konca avgusta do oktobra. Sveže fige vedno hranite v hladilniku, kjer bodo ostale lepe do 3 dni; če jih posušimo, jih bomo imeli za več mesecev.

Privoščite si okusen figov presni beljakovinski puding, ki ga pripravite po naslednjem receptu.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja