Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

1 juha na dan… odplavi kilograme stran. No, tako preprosto ni, kar vedo vsi, ki so se že kdaj spustili v boj proti odvečnim kilogramom. Roko na srce, zelenjave ni nikoli preveč. Surova kar tako, solate, popečena zelenjava, juhe…

Tokrat predstavljam ideje za zelenjavne juhice, saj pogosto podcenjujemo njihov pomen na jedilniku. Če jih zaužijete kot prvo jed v obroku, že uberete bližnjico do vitkega pasu. Vlaknine iz zelenjave prispevajo k enakomernejšemu prehajanju glukoze iz obroka v krvni obtok in znižajo glikemično obremenitev obroka.

Juham dajte priložnost, saj so izjemno okusne in kar je izjemno pomembno: so hitro pripravljene in nasitne.

1. Osnova:

  • čebula, česen, por
  • kakovostna maščoba (kokosovo ali ghee maslo)

2. Zelenjavni izbor:

Pozimi hokaido buča, por, ohrovt, zelje, korenček, vsa zamrznjena zelenjava.

Spomladi nas razveselijo špinača, koprive, čemaž, grah, šparglji, perje redkvic, blitva.

Poleti juham svežino dodajo cukini bučke, paradižnik, paprika, zeleni del kolerabice, zgodnje zelje. Poleti pripravite tudi hladno kumarično juha ali gazpačo.

Jeseni nas razveseljujejo zelje, brokoli, cvetača, por, gobe, jedilne bučke, koleraba.

3. Če vam samo juha ni dovolj dodajte:

Grahove beljakovine so izredno priljubljen dodatek juham. Imajo blag okus, z njimi lahko juhe zgostimo brez nepotrebnih kalorij (namesto moke) in si povečamo občutek sitosti. Dodamo približno 1 jušno žlico naravnih grahovih beljakovin na 1 krožnik juhe. Dodamo jih juhi, ko je že kuhana – najbolje kar na krožniku, saj se zlahka vmešajo.

Osnovi za juho dodajte zelenjavo, ki jo imate pri roki. Slednjo pripravite tako, da jo kratko prepražite in zalijte z vodo – toliko, da prekrije vso zelenjavo (raje malo manj).

Če še bolj poenostavimo: v lonec, do polovice napolnjen v vodo stresemo zelenjavo, pokuhamo in spasiramo. Solimo z nerafinirano soljo in uporabimo svoje najljubše začimbe.

Juha kot obrok? Seveda, juha je odlično nadomestilo obroka v času hujšanja, sploh popoldanske malice ali večerje, v primeru obilnega kosila. Zvečer je dobro, da jemo toplo in kuhano hrano, ki nas lepo pogreje. Juhi obvezno dodajte malce maščobe, ki omogoči absorpcijo maščobo topnih vitaminov.

Nekaj jesensko-zimskih receptov za različne juhe najdete spodaj:

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja