Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Prosena kaša je bila včasih najpomembnejša obredna jed, ki je prišla na mizo ob velikih praznikih. Od mineralov vsebuje večje količine fosforja, magnezija, predvsem pa silicija, ki ga ostala žita ne vsebujejo. V želodcu povzroča alkalno reakcijo in zato blagodejno vpliva na celoten prebavni trakt. Ker vsebuje silicijevo kislino, koristi tudi zdravju kože, las, nohtov in zob. Poleg vsega je kaša nadvse okusna. Če ste nanjo pozabili, vam predlagamo, da jo poskusite.

Tako kot številne jedi na žlico, je del slovenskega izročila.

Lahko si jo privoščimo za zajtrk v rastlinskem mleku, v obliki sladice z oreščki, rožičevo moko in kakavom ali pa si iz nje pripravimo okusno kosilo z obilo zelenjave. Spodaj vam ponujamo odličen poletni recept z zelenjavo, ki je na voljo celo poletje (paradižniki, bučke, sveže začimbe). Priprava je hitra in enostavna, lahko si jo pripravite tudi dan vnaprej in vas počaka v hladilniku za naslednji dan (kot rižota). Najbolje pa jo je seveda pojesti čimprej po pripravi.

Potrebujemo:

  • proseno kašo (skuhamo jo posebej v vodi)
  • 1 domačo bučko (narezano z lupino)
  • suhe paradižnike (1 pest narežemo)
  • pelate v konzervi + mezga (3 pelate in 3 jušne žlice mezge)
  • sveže začimbe: rožmarin, bazilika, timijan, 2 olivi, ščep soli, strok česna, peteršilj

Priprava

Najprej v vodi skuhamo proseno kašo (10 minut). Omako pripravimo na ponvi in posebej tako, da na žlički kokosove maščobe prepražimo bučko, nato še suhe paradižnike, da spustijo aromo, pelate z mezgo, na koncu solimo in dodamo sveže začimbe in olive, potem pa vmešamo v omako kuhano proseno kašo in kosilo je pripravljeno!

Dodatki za konec, ki se super podajo k jedi:

  • konopljina semena (oluščena ali neoluščena)
  • parmezan ali veganski sirček, peteršilj

prosena-kasa-toskana

Dober tek!

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja