Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Sadje – da ali ne? – 2. del

Nadaljujemo prvi članek o sadju in umestitvi sadja v svoj jedilnik.

Pravilo številka 4:

Lokalno sadje!

Sadje, ki k nam pride z drugega konca sveta je tekom transporta verjetno že izgubilo večji del vitaminov in mineralov. Prav tako so tudi naša prebavila navajena na lokalno hrano. Piškava jabolka z domačega vrta so »super živilo« v primerjavi z ananasom iz Kostarike.

domaca-jabolka-eko

Pravilo številka 5:

Suho sadje in kompot?

Suho sadje je primerno kot malica »v sili« in ni nadomestilo za sveže sadje. Ker je količina pri suhem sadju tako skromna na pogled, pride hitreje do pretiravanja njegovega uživanja in s tem kopičenja energije v obliki maščobnih zalog. Suho sadje je po drugi strani lahko polnovreden način, s katerim posladkamo sladice na zdrav način.

slive

Suho sadje je zaradi višje koncentracije sladkorja primerno za diabetike v primerih, ko pride do naglega znižanja ravni sladkorja ali hipoglikemije.

Izogibajte se sladkanim kompotom, ki so tekom toplotne obdelave že izgubili koristne učinkovine, ki jih sicer pripisujemo sadju, dodatno pa vsebujejo beli sladkor.

Pravilo številka 6:

Marmelada?

Marmelado lahko pripravite sami iz kakovostnega sadja in brez dodatka sladkorja. Po okusu ne bo enaka kot marmelada, ki ste jo vajeni in vsebuje več rafiniranega sladkorja kot sadja, a je to edina res polnovredna različica marmelade. Ko se navadite na manj sladko marmelado, sladkorja niti ne boste pogrešali, boste pa uživali v bogatejšem sadnem okusu. Recept za marmelado brez sladkorja vam zaupam v enem od prihodnjih člankov.

marmelada

Pravilo številka 7:

Kombinirajte!

V primeru občutljivosti na nihanje nivoja krvnega sladkorja priporočam kombinacije sadja s kakovostnimi maščobami (oreščki, maslo iz oreščkov ali polnomastni mlečni izdelki, kokosov kefir) in vlakninami (npr. kokos, indijski trpotec, zelenjava), da sadja ne mešate v mešalniku in ga ne prekuhate. Dodatek cimeta sadje posladka, hkrati prispeva k uravnavanju krvne koncentracije glukoze.

cimet

Če sadje kombinirate, so porcije temu primerno manjše na pogled, kalorično bogatejše in glede vsebnosti makrohranil bolj uravnotežene.

Pravilo številka 8:

Čas

Čas je prav tako pomembna determinanta pri uživanju sadja. Z vidika prebave je najbolje, da ga uživamo na prazen želodec kot samostojen obrok. Porcija sadja je zato smotrna izbira pol ure pred zajtrkom ali za dopoldansko malico, ko je pred nami večji del dneva in bomo energijo, ki nam jo sadje zagotavlja lahko uspešno porabili. To je koristna informacija za vse, ki želite izgubiti kak kilogram.

Tudi za diabetike velja, naj jedo sadje v prvi polovici dneva, pred ali po vadbi, ko je raven krvnega sladkorja nižja. Uživanje sadja zvečer lahko ponoči povzroči nenadno hiperglikemijo oz. povišano raven glukoze v krvi.

Pravilo številka 9:

Individualnost

Na vsakega hrana deluje drugače, zato ni splošno veljavne resnice, kaj je za nekoga dobro in kaj ni. Zato poslušajte svoje telo, kaj vam odgovarja in vam ne povzroča težav in temu sledite.

Primeri za preproste kombinirane malice, ki si jih pripravite za na pot ali kot sladico, sledijo v prihodnjem članku.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja