Košarica

V košarici ni izdelkov.

Svetovni dan Zemlje – kaj lahko storimo sami za lepšo prihodnost našega planeta?

Že vse od leta 1970 se 22. aprila spomnimo na planet na katerem živimo, ta dan pa sedaj imenujemo Svetovni dan Zemlje. Danes ga obeležujemo v vsaj 192 državah. Letošnji moto je »v znamenju podnebnih ukrepov«. Precej modno, bi lahko rekli, a predvsem je to termin, ko bi se morali ne le spomniti na ranljivost našega planeta; pač pa tudi narediti kak odločen korak v skrbi za njegovo ohranitev.

A tako kot povsod, tudi tukaj ne rabimo čakati le na ukrepe velikih.

Vsi lahko kaj prispevamo – tudi s svojimi ravnanji. Koliko luksuza res potrebujemo, koliko energije potrebujemo, koliko smeti ustvarimo, koliko hrane zavržemo.

Ste vedeli, da naš način prehrane zelo močno vpliva na onesnaženost našega Planeta?

planetarna-prehrana

Če ste med tistimi, katerih jedilnik sestavljajo predvsem rastline, se verjetno zavedate nehumanega ravnanja z živalmi v prehranski industriji, ali pa ste na takšno prehrano prešli iz zdravstvenih razlogov. Kakorkoli, prej kot slej se gotovo srečamo še z eno etično dilemo: vplivom, ki ga ima naša hrana na okolje.

Gojenje živali za meso in mleko ima velik “prehranski odtis” oziroma v izvirniku foodprint– tako lahko poimenujemo količino emisij ogljika, ki so nastale v procesu prihoda hrane iz polja na krožnik. Tako mlečna kot mesna industrija proizvedeta velike količine ogljikovega dioksida, dušikovega oksida in metana – v vseh primerih gre za toplogredne pline. Več o tem smo napisali v prispevku: Kako okolju je prijazna vaša prehrana?

planetarna-prehrana-5

Povsod lahko s svojimi navadami pripomoremo k temu, da naravne vire ne bomo po nepotrebnem izkoriščali in prekomerno onesnaževali okolja ter skrbeli za biotsko raznovrstnost.

Na ta dan smo tradicionalno organizirali »čistilne akcije« – v vseh kotičkih domovine. Ob teh dogodkih smo zbrali kupe smeti, sanirali divja odlagališča in podobno, a največ naredimo s preprečevanjem onesnaževanja.

Letos zaradi specifične situacije pandemije tega ne bo. Pa vseeno ne pozabimo, da nekatere aktivnosti lahko izvedemo, tudi če se ne organiziramo v velike skupine in predstavljamo šove za medije.

Mogoče nekaj podatkov, ki jih je za to priložnost zbral SURS:

Podnebne spremembe nastajajo tudi (ali predvsem) zaradi emisij. Emisije toplogrednih plinov so že en tak velik problem. Čeprav radi kažemo s prstom na industrijo; gospodinjstva vseeno prispevajo 20% emisij toplogrednih plinov, med njimi ima največji delež CO2. Luksemburg – čeprav je majhna članica EU, pa glede na število prebivalcev prispeva največ emisij toplogrednih plinov. Hrvaška pa je na dnu lestvice članic EU. Ko je že kazalo, da z ukrepi mislimi resno – od leta 2008 so emisije pričele upadati, pa so po letu 2014 ponovno v porastu.

Naj ne bo Svetovni dan Zemlje samo 22. april. Vsak dan lahko naredimo nekaj za Zemljo.

Ob Svetovnem dnevu Zemlje vam sporočamo veselo novico 🙂

Jeseni 2019 je luč sveta zagledal naš projekt Zame in Planet, ki smo ga prvič predstavili tudi na sejmu Narava Zdravje.

V projekt smo združil skupne moči avtorji receptov in člankov ekipe MojeZdravje.net, kjer smo za vas zbrali koristne vsebine povezane z zdravo prehrano in okoljem, izsledke svetovnih raziskav in veliko rastlinskih receptov, ki vas bodo zagotovo navdušili in v vaš jedilnik vpeljali sveže pomladne okuse.

Nekaj koristnih vsebin za branje ob svetovnem dnevu Zemlje:

zame-in-planet-slika
Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja