Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

NAVADNI HMELJ – Humulus lupulus

Običajno hmelj poznamo kot gojeno rastlino, ki pri nas uspeva v Savinjski dolini in ga uporabljamo predvsem v hmeljarstvu. A ponj gremo lahko tudi v naravo, saj pri nas raste kot samoniklo. Okus ima rahlo podoben divjim špargljem. Navadni hmelj ali humulus lupulus ima značilne nazobčane liste in je vzenjalka. Najbolj pogosto jo boste našli ob rečnih bregovih v mesecu maju.

Humulus_lupulus_hmeljMladega nabiramo spomladi, ko iz vlažnih in senčnih tal (predvsem ob vodi) poženejo nežni zeleni poganjki, ki kaj hitro najdejo bližnjo rastlino na katero se ovijejo in po njej hitro rastejo.

Kako ga prepoznamo?hmelj

Rastlino takoj spoznamo po značilni ovijajoči se rasti in dlanastih, nazobčanih listih. Hmelj je vzpenjavka, ki zraste do 5 metrov visoko. Nasprotno nameščeni dolgopecljati listi so tri- do petkrpi, pri dnu srčasti in izrazito nazobčani. Rastlina je dvodomna. Na ženskih rastlinah dozorijo cvetovi v soplodja oziroma storžke, ki jih uporabljajo v pivovarski industriji.

Kako mlade poganjke hmelja uporabimo v kulinariki?

Mlade hmeljeve poganjke lahko uporabimo na različne načine: kot dodatek zelenjavi, juham, kašam (kot so rižote, ajdova kaša, ipd) ali pa jih pripravimo z jajčkom.

Za 1 osebo potrebujemo:

  • 100 g svežih mladih poganjkov oziroma vršičkov hmelja
  • 2 domači jajci
  • 20 ml olja (oljne ogrščice) ali ghee masla

Priprava: na olju popražimo (cca 5 min) na 5 cm narezane poganjke hmelja, nato umešamo dve jajci in pečemo še toliko časa da zakrknejo. Solimo s solnim cvetom in postrežemo s kosom dobrega domačega kruha. Pri uživanju divjih poganjkov hmelja bodite pozorni na količino. Tako kot pri divljih šargljih velja zmernost, ne več kot 1 porcija na enkrat.

Dober tek!

Če bi si želeli več znanja o divjeraslih užitnih rastlinah, vas vabim, da se mi pridružite na izobraževalno-kulinaričnih delavnicah v naravi, ki  jih organiziram v sodelovanju z Rožma.si

Delite naprej ...
Peter Zajc
Peter Zajc

Peter Zajc je iskalec pristnih naravnih okusov, ki rad te okuse na izviren način uporabi pri pripravi unikatnih kulinaričnih jedi. Navdih mu daje divja hrana ter na lastnem vrtu vzgojena zelenjava s pomočjo permakulturnih načel in z uporabo biodinamičnih pripravkov. Pri tem upošteva vplive Lune in planetov ter se ravna po koledarju Marie Thun. Svoja znanja rad deli z vsemi, ki si želijo popestriti svoj način prehranjevanja z malce drugačnimi in izvirnimi kombinacijami.Vsakomur, ki želi, mu predstavi in ga nauči kako iz semena na zdrav način vzgojiti biološko in kakovostno vredno sadje in zelenjavo ter le to uporabiti za sebe in svoje bližnje. Svoje znanje deli na delavnicah, ki jih organizira za zaključene skupine.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja