Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Mleko in »čoko-lešnik« za zajtrk?

Hitra hrana, ki nas je dobesedno zasvojila – »čoko-lešnik«, »čoko-lino«… skoraj na vsakem koraku slišim, da starši še vedno za zajtrk svojemu otroku ponujajo to znano sladko kašico…

Pred skoraj 40 leti so pričeli z oglaševanjem te priljubljene čokolado-lešnikove kašice in še danes živi z nami… dvomim, da je več kot 1% kupcev pred nakupom pogledalo na deklaracijo koliko rafiniranega sladkorja so skrili v to priljubljeno kašico…

Ko sem bila v študentskih letih, sem ga tudi sama jedla skoraj vsak dan. Običajno kadar sem se učila po več ur skupaj. Pri študiju mi je očitno kar pomagal, saj vsakič, ko se mi ni dalo več študirati dolgo v noč, sem si naredila veliko šalico »čoko-lešnika«, ga zalila s polnomastnim alpskim mlekom in potem sem se nekaj ur lahko spet učila. Potešil je tisto željo po sladkem, ko ti upade koncentracija in volja do učenja.

Nikoli se nisem spraševala kaj vse je notri, kaj šele da bi prebrala deklaracijo s tabelo hranilnih vrednosti. To me niti najmanj ni zanimalo. Šele, ko sem se pri dvajsetih začela spopadati z neprestanimi prehladi in čez čas ugotovila, da sploh ni težava prehlajenost, temveč zasluzenost, sem našla vzrok. Kravje mleko. Kot otrok ga nikoli nisem marala, v študentskih letih pa sem ga predvsem zaradi čokolešnika uživala precej.

Šele, ko sem ugotovila, da lahko mlečni sladkor (laktoza in kazein) vplivata na pljuča in zasluzenost dihalnih poti, sem se odločila, da kravje mleko črtam iz svojega jedilnika. Že po 1 mesecu se je pokazala sprememba, po nekaj letih sem opazila, da prehlada sploh več ne poznam. Zdaj je že skoraj 10 let, odkar kravjega mleka ne uživam in resnično sem vesela, da ga niti najmanj ne pogrešam.

Zanimivo, kako se lahko s tako preprosto potezo osvobodiš prehladov. Pa sem prišla do mleka. No, saj je osnovno živilo s katerim običajno starši zmešajo otroku »čokolešnik« ali »čokolino«. Večina staršev se seveda niti ne vpraša kaj slabega je na primer v homogeniziranem mleku in kašicah z dodanim sladkorjem. Pa poglejmo:

Resnica o homogeniziranem mleku: 

Človeško telo ne more prebaviti in uporabiti velike količine kazeina v kravjem mleku. Tako nastaja ogromno sluzi, ki ovira normalno delovanje telesa, zato kravje mleko ni primerno za človekovo prehrano. S postopki predelave (še posebej škodljivo je trajno mleko – homogenizirano in tudi pasterizirano mleko) se hranilna vrednost mleka izgublja, škodljivost pa povečuje.

Lahko naredite preizkus in pustite trajno mleko v skodelici na pultu. Po enem tednu, bo enakega vonja in okusa. To pa zato, ker so bakterije preveč pametne, da bi šle nekam, kjer ni hrane tudi za njih.

Kravje mleko telo zelo zakisa in naše telo bo naredilo vse, da bo zopet vzpostavilo kislinsko bazično ravnovesje. Za to potrebuje minerale (predvsem kalcij), ki jih telo črpa iz kosti. Torej mleko telesu vzame več kalcija, kot mu ga da. Sanja Lončar je v knjigi Resnice in zmote o osteoporozi napisala, da imajo tisti, ki uživajo največ mleka in mlečnih izdelkov 2x več zlomov kot tisti, ki mleka ne uživajo.

Kalcija bomo veliko več dobili v svežem zelenju (koprive, ohrovt, peteršilj, rukola) v maku, sezamu, algah, ječmenovi travi… ipd. Kravje mleko pa lahko z lahkoto nadomestimo z rastlinskimi napitki, kot so: lešnikovo, mandljevo, kokosovo, riževo, konopljino, ovseno, ipd.

sladkor
Resnica o sladkorju (ki je med drugim v veliki meri  dodan tudi omenjeni kašici)

Koliko sladkorja torej vsebujejo že pripravljene kupljene običajne sladke kašice?

100 gramov suhega čoko-lešnika vsebuje 41,5 grama sladkorja (to je skoraj polovica vsebine) je bel rafiniran sladkor kar je enako osmim (8) vrečkam sladkorja za kavo!

Če damo mirnemu otroku dober odmerek prečiščenega sladkorja, ga takoj spremenimo v majhnega, kričečega hudička, ki se bo kar naprej zadiral, ki ga bomo težko obvladovali in se bo po vsej verjetnosti zvečer težko umiril in zaspal.

Torej glede na šolsko prehrano v šolah nimamo težav s hiperaktivnostjo, temveč z hrano, ki jo otroci dobivajo. Sladkor v našem telesu tako kot mleko in meso, deluje kislo, zato telo zopet potrebuje minerale, da bo vzpostavil kislinsko bazično ravnovesje. Namesto, da bi telo z minerali gradilo svoj imunski sistem, jih potrebuje za presnovo sladkorja. Zelo zanimivo je, kaj se dogaja z imunskim sistemom ob prisotnosti sladkorja.

Pa poglejmo:

1 bela krvna celica, lahko v 5 minutah uniči 14 bakterij. Če vnesemo v telo 6 čajnih žličk sladkorja, lahko 1 bela krvna celica uniči le 10 bakterij. Če vnesemo 12 čajnih žličk sladkorja, se obrambna moč belih krvnih celic še bolj zniža in je 1 krvna celica sposobna v 5 minutah uničiti le 5 bakterij. Z 18 čajnimi žličkami sladkorja, je naš imunski sistem resno ogrožen, saj lahko bela krvnička v 5 minutah uniči le 2 bakteriji, pri 24 čajnih žličkah sladkorja, pa imunski sistem povsem ohromi, saj se bela krvnička ne zmore več boriti proti nobeni bakteriji. (Nadaljevanje je bilo objavljeno v članku na Ekolifeizziv.si, a ta spletna stran ne obstaja več.)

Torej, imamo 2 kombinaciji, ki nikakor ne sestavljata zdravega obroka, temveč ravno nasprotno. Kako se bo to pokazalo na vas ali vašem otroku po nekajletnem uživanju, boste videli sami. Svetujem vam, da raje poiščete alternativo in si vzamete 5 minut več časa ter zdrav obrok pripravite sami. Saj je res zelo preprosto…

Recept za zdravo različico čokoladne kašice se nahaja tukaj.

Vse pogostejše skrite alergije na hrano (intoleranca):

Danes ob vseh možnostih, ki jih imamo na voljo, lahko hitro odkrijemo ali nam (ali vašemu otroku) določeno živilo sploh ustreza. Po raziskavah se z intoleranco ali skritimi alergijami na hrano sooča več kot polovica ljudi. Največ pozitivnih testov je predvsem na kravje mleko in gluten. Testiranje lahko opravite v MediCare laboratoriju.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja