Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ajda je vsestransko uporabna rastlina. Iz praktičnih razlogov jo uvrščamo med žita, čeprav botanično sploh ne spada mednje, temveč med sadje in trave in je celo sorodnica rabarbare, sicer pa jo uvrščajo med hranilno najbogatejša žita. Ajda je bila v naših krajih nekoč eno najpomembnejših živil in še danes v tradicionalnih kuhinjah najdemo različne jedi, od ajdovih žgancev do kruha in štrukljev ter še česa.

V deželi na sončni strani Alp je ajda že zelo dolgo dobro znano in splošno razširjeno živilo. Malo manj pa je znana tatarska ajda ali cojzla, ki po dvesto letih vnovič doživlja vzpon.

Cojzla je ime za tatarsko ajdo, ki jo je leta 1816 baron Žiga Zois prinesel v našo deželo in tako rešil narod pred lakoto. Ta stara vrsta ajde je namreč zelo odporna in nezahtevna za pridelavo, saj raste tudi v mrzlem podnebju. Tako je ta vrsta ajde dobila ime po Zoisu – Cojzla. Vir: prvi brezglutenski deli v Sloveniji – Cojzla.

Ajdo na slovenskih tleh pridelujejo že več stoletij, uspeva pa tudi v slabi zemlji v vseh vremenskih razmerah.

Rastlina zraste do 60 cm visoko, steblo ima rahlo rdečkaste barve, cvetovi pa so značilno belo rožnati. Ajda izvira iz Azije in Sibirije, v Evropo pa so jo prinesli šele v poznem srednjem veku.

Uporaba

Ajdo lahko uporabimo na več načinov:

  • Najpogosteje so uporabljena semena: z luščenjem ajdovih semen dobimo ajdovo kašo, iz katere lahko pripravimo kuhane ali pečene jedi.
  • Mleta ajdova semena uporabljamo za ajdovo moko, iz katere lahko pripravimo ajdove žgance, kruh, testenine, žlikrofe, pogačo, palačinke, štruklje in druge sladice.
  • Iz ajdovih listov in cvetov pripravimo čaj in tinkturo, čebelarji pa iz cvetov dobijo tudi ajdov med.

Zdravilne učinkovine

Ajda ugodno učinkuje na srce in ožilje. Zmanjšuje prepustnost kapilar in povečuje mikrocirkulacijo. Uživanje čaja ali tinkture lahko pomaga pri visokem krvnem tlaku (tudi očesnem), demenci in sladkorni bolezni.

Ajdova tinktura

Ajda je nosilna zeliščna roža pri težavah z ožiljem, poleg tega ugodno deluje na slabo odvajanje vode, pri zniževanju sladkorja v krvi in težavah z živci. Ajdovo tinkturo pripravimo iz ajdovih cvetov in domačega žganja. Ajdove liste in cvetove namočimo v žganje in hranimo v zaprtem steklenem kozarcu na temnem in hladnem mestu najmanj tri tedne. Po tem času tekočino precedimo in dobimo tinkturo, ki jo lahko prelijemo v manjše stekleničke s kapalko. Tinkturo uporabljamo v vodi ali čaju od dva- do trikrat dnevno po 30 kapljic. Za pozitivne učinke kapljice neprekinjeno uživajmo vsaj tri tedne.  Če želite tinkturo kupiti že pripravljeno priporočam Ajdovo tinkturo Aelita.

ajda_tinktura Čaj iz ajde

Čajna mešanica, v kateri prevladujeta ajdov list in cvet, je med vodilnimi ob težavah s krčnimi žilami. Mešanica zeliščnega čaja vsebuje učinkovine, ki povečujejo odpornost kapilar, krepijo stene ožilja, zdravijo krčne žile in hemoroide. Ajda ugodno deluje na srce in krvni obtok. Za ožilje in pritisk zmešajte ajdove liste in cvetove, srčnico, brezo, trpotec, majaron, ognjič in meliso.

ajda-caj

Koristi ajde v prehrani

Ajda v primerjavi z drugimi žiti vsebuje med 10 in 15 % visokokakovostnih, uravnoteženih in lahko prebavljivih beljakovin. Vsebuje tudi veliko esencialnih aminokislin, vitaminov in mineralov. Predvsem je bogata z vitamini B-kompleksa (B1, B2 in B6), minerali, kot so cink, magnezij, kalij, mangan, baker, fosfor in železo.

Ena skodelica ajdove kaše vsebuje kar 86 mg magnezija.

Magnezij sprošča žile in izboljšuje krvni obtok, zato je ajda odlično žito v prehrani ljudi, ki imajo težave s srcem in ožiljem, športnikov in diabetikov. Ne vsebuje glutena, zato je primerna za vse z intoleranco na gluten ali osebe s celiakijo. To žito ima tudi nizek glikemični indeks, zato je koristno tudi v prehrani sladkornih bolnikov. Vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo protivnetno in probiotično ter pomagajo pri zniževanju radikalov, zato ajdo priporočajo tudi rakavim bolnikom. Prehrana, obogatena z ajdo, lahko pripomore tudi k zmanjševanju tveganja za pojav visokega holesterola.

Ajda za zdravo srce in ožilje

Ajda je odlično žito v prehrani ljudi, ki imajo težave s srcem in ožiljem, športnikov in diabetikov. Ne vsebuje glutena, zato je primerna za vse z intoleranco na gluten ali osebe s celiakijo. To žito ima nizek glikemični indeks, zato je koristno tudi v prehrani sladkornih bolnikov.

Če želite ajdo čim večkrat uporabiti v svoji prehrani, poskusite s spodnjimi izvrstnimi recepti:

Save

Save

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja