zelje

Mnogo raziskav je potrdilo, da ljudje, ki uživajo veliko zelja, redkeje zbolijo za rakom črevesja in pljuč.

Kislo zelje je eden najcenejših naravnih virov vitamina C. Uživamo ga lahko surovega, kot kislo zelje, v solati ali kuhanega.

Najpogosteje nam okusna enolončnica tekne v hladnih jesenskih iz zimskih dneh. A se nikar ne omejujte. Takšen obrok si lahko pripravite v kateremkoli letnem času. Lahko ga pripravite iz zelja ali repe. Danes imamo kislega zelja in repe na voljo kadar si zaželimo, zato je smotrno, da po enem ali drugem pogosteje posežemo. Oba sta bogat vir C vitamina, predvsem, če ju uživamo v surovi obliki. Naj bo hladno ali toplo, naše telo potrebuje merico zdravega in toplega obroka na dan. Priporočamo zeljno joto ali joto iz repe in prosene kaše.

Sestavine:

– 1/2 kg kislega zelja
– voda (v posodi naj prekrije zelje)
– rjava čebula
– ščepec soli in lovorjev list
– 2 krompirja ali skodelica kuhane čičerike
– 1 skodelica kuhanega rjavega fižola ali leče (300g)
– dimljen tofu (po želji za okus: 250g)

Na žlici kokosove maščobe ali olja (npr. oljne ogrščice) prepražimo čebulo, po želji popražimo še dimljen tofu, dodamo kislo zelje in prelijemo z vodo le toliko, da pokrije zelje. Dodamo lovorov list in kuhamo 20 minut. Nato dodamo na kocke narezan krompir in kuhamo še 10-15 minut. Če ne želimo krompirja, proti koncu kuhanja dodamo čičeriko in nato še kuhan fižol ali lečo. Vse skupaj pokrito kuhamo še 5-10 minut, nato postrežemo.

Podobno lahko pripravimo repo, le da namesto čičerike uporabimo proseno kašo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here