Košarica

V košarici ni izdelkov.

Med najbolj zdrave smutije zagotovo spadajo zeleni smutiji, saj so bogati s klorofilom, ki čisti našo kri. Vsebujejo cel spekter mikrohranil in delujejo bazično na naš organizem.

Spomladi je dobro dati prednost zelenolistnati zelenjavi, ki nas bo okrepila in nam hkrati pomagala pri razstrupljanju.

Zelene smutije lahko kombinirate z različno vrtno zelenolistnato zelenjavo ali divjimi rastlinami kot so regrat, regačica, koprive, ipd. Pri pripravi zelenih smutijev si je dobro zapomniti, da naj vsaj polovica sestavin predstavlja zelenolistnata zelenjava (ne korenček ali redkvica, temveč listje korenja ali redkvice). V smutije dodajajte listje – vse kar lahko ovijete okoli prsta: špinačo, blitvo, motovilec, peteršilj, koprive, listje različne zelenjave kot so korenje, brokoli, redkev. Med divje raslimi rastlinami je najboljša po vsebnosti železa regačica. Za osnovo uporabimo vodo, nekaj limoninega soka, lahko tudi kokosovo vodo ali rastlinsko mleko.

Zelen smuti uživajte kot samostojni obrok, najbolje za zajtrk ali prvo malico. Pripravite bolj gost smuti in ga po možnosti pojejte z žličko, počasi. Smoothie najbolje je pojesti z žlico (ne spiti), saj se presnova ogljikovih hidratov začne v ustih, ko zalogaj hrane pomešamo s slino. Zato je izredno pomembno, da prvega koraka presnove ne preskočimo. Dobro je, če jim dodamo tudi različna semena (npr. lanena ali chia semena), da bo malce bolj gost.

V smutije lahko dodamo tudi različna superživila v prahu, na primer moringo ali zelene alge kot sta spirulina ali chlorella. Ingver ter limona sta pika na i zelenemu smutiju. Če pripravljate smuti za mlajše otroke, ingver izpustite, tudi limone dodajte manj, saj ga jim bo takšen bolj teknil. Pri otrocih, ki prvič uživajo zelen smuti uporabite kakšno dodatno banano ali otroško pest rozin, da bo slajši.

V tem receptu sem uporabila naslednje sestavine:

– 2 skodelici svežih sladkih jagod
– 1 skodelica narezanega manga
– 1 skodelica sveže iztisnjenega soka pomaranče
– 1/2 srednje velike kumare
– 2 cm rezine sveže korenine ingverja
– 2 veliki pesti mlade špinače, 1 pest regačice, 3 vejice peteršilja
– 2 čajni žlički chia semen

Po želji dodajte še 2 čajni žlički moringe v prahu. Na koncu dodamo 4 dl mlačne vode.

Priprava: 

V blender (mešalnik) damo vse naštete sestavine: najprej zelenje, nato sadje, semena in tekočino. Na koncu za bolj zeleno barvo lahko dodajamo moringo. Mešamo od pol do ene minute in sveže postrežemo.

Ostali zanimivi prispevki:

Uživajte!

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja