Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ohrovt vsebuje zelo malo kalorij, veliko vlaknin in nič maščobe. Ena sama skodelica ohrovta ima le 36 kalorij in 5g vlaknin, kar je odlično za dobro prebavo. Vsebuje veliko pomembnih hranilnih snovi, vitaminov, folne kisline in magnezija.

Je bogat vir železa. Ohrovt vsebuje več železa kot govedina. Železo je bistvenega pomena za tvorbo hemoglobina in encimov, celično rast, pravilno delovanje jeter, transport kisika…

Je bogat vir vitamina K. Živila z visoko vsebnostjo vitamina K ščitijo pred različnimi vrstami raka. Prav tako je vitamin K potreben za najrazličnejše telesne funkcije, za zdrave kosti in preprečevanje strjevanja krvi. Večji vnos vitamina K lahko pomaga tudi ljudem, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo.

Je bogat vir antioksidantov – karotenoidi in flavonoidi ščitijo pred različnimi vrstami raka.

Je odlična protivnetna hrana. Ena skodelica ohrovta nas napolni z 10 % priporočenega dnevnega vnosa omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo proti artritisu, astmi in avtoimunim boleznim.

Hrana za srce. Ohrovt je odlična hrana za podporo kardiovaskularnemu sistemu. Pripomore lahko k nižji ravni slabega holesterola.

Vsebuje veliko vitamina A, ki je odličen za boljši vid in kožo, hkrati pa  pomaga preprečevati razvoj nekaterih vrst rakavih obolenj (pljučni rak in rak ustne votline).

Je bogat vir vitamina C, ki je izredno koristen za naš imunski sistem, metabolizem in hidracijo. Vsebuje ga kar 10x več kot špinača!

lastnosti ohrovta

Vsebuje veliko kalcija. Ohrovt vsebuje več kalcija kot mleko. Pomaga preprečevati osteoporozo in ohranja zdrav metabolizem, pomaga tudi pri preprečevanju izgube kostne mase. Kalcij v kombinaciji z vitaminom C v ohrovtu pripomore k ohranjanju hrustanca in gibljivosti sklepov. V primeru, da kalcij pridobivate večinoma iz predelanih mlečnih izdelkov, lahko to vodi ravno v nasprotno stanje – poveča tveganje za nastanek osteoporoze in obrabljen hrustanec. Zato so rastlinski viri kalcija mnogo primernejši za naše zdravje.

Ohrovt je odlična hrana za  jetra IN razstrupljanje telesa.

Zelene liste orhovta lahko preprosto vmešate v svoj jutranji smoothie skupaj z banano, jabolkom ali pomarančo in kokosovo vodo. Lahko kombinirate tudi s pol avokada. Dodate lahko tudi poljubna semena – chia, lanena, sončnična, bučna, kar pač imate pri roki. Prav tako pašeta zraven ingver in limona, slednjih dajte v smoothie le za okus. Poskusite sami doma zmešati svoj priljubljeni zeleni smoothie. Tisti, ki šele začenjate z zelenimi kašastimi sokovi, najprej poskusite z večjo količino sadja in manj zelenja, nato postopoma dodajajte več zelenja kot so ohrovt, špinača, zelena, peteršilj…

Recept za smuti skledo s kodrolistnatim ohrovtom najdete tukaj.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja